Reč bivših studenata

Matematičari i informatičari sa PMF-a u Novom Sadu zaposleni u različitim institucijama i firmama, kao npr. DDOR, Morgan Stanley, IBM Global financing, HypoVereinsbank-UniCredit Bank, Sixsentix, Hannover RE, Schneider Electric DMS NS, Saturized doo, Infora,  Codecentric doo, Deloitte, IT Engine, Nis/Naftagas, Enegrosoft, Tarket doo, Enprovia Software Engineering, Sojaprotein,  osnovne i srednje škole, visokoškolske institucije u Srbiji i inostranstvu... rado se sećaju svojih studentskih dana. Pročitajte kako su studije matematike i informatike uticale na njihovu karijeru.
Nedugo nakon završetka studija matematike zaposlio sam se kao istraživač i software engineer u kompaniji "3lateral". Posao je zahtevao napredno znanje iz linearne algebre, numeričkih metoda i optimizacije, tako da su mi studije na PMF-u omogućile dobru bazu znanja za rad i napredak. Šest meseci kasnije zaposlio sam se u "RT-RK", kao embedded software engineer i compiler engineer. Rad sam započeo u timu koji je portovao programski prevodilac LuaJIT na razne popularne arhitekture za "Cisco Systems Inc.", a godinu dana kasnije kada se projekat približavao kraju prešao sam u tim koji radi video akceleraciju za "Imagination Technologies". Rad na ogromnim kompleksnim inovativnim sistemima za velike internacionalne kompanije mi je poprilično olakšan logikom i apstraktnim razmišljanjem koje sam stekao na fakultetu.

                                                                                Nemanja Stojanović

            master matematičar (Primenjena matematika, generacija 2010.)

 

 

"Studiranje na PMFu je bilo veoma lepo, korisno i primenljivo iskustvo. Studije Informatike objedinjavaju solidna znanja iz matematike i kompjuterskih nauka, za današnje vreme veoma potrebna i korisna kombinacija. Kod mog prethodnog poslodavca (Credit Agricole Bank Srbija), diplomci sa PMFa su uvek bili cenjeni kao zaposleni i dobijali su dobre pozicije, kako u IT sektoru, tako i van njega. Danas radim u centrali Sberbank za Evropu u Becu, i mogu sa sigurnošću da kazem da su logičko razmišljanje, predmeti prilagođeni  za obradu kompleksnih problema i dobri profesori, dostupni za pomoć i savete i nakon studija za različite teme koje vas mogu zanimati kad zakoračite u svet kompanija, dobra osnova za interesantne i cenjene poslove koje ćete voleti da radite (a voleti ono sto radiš je jako vazno!)"

                                                                               Vesna Pilipović
                            Sberbank Europe Vienna, IT / Data Governance


"Matematika je zapravo oduvek bila moj izbor. Kao uspešan student PMF-a imala sam to zadovoljstvo da budem dobitnik nekoliko stipendija kao i zaštitno lice Fonda za Mlade talente, što je posebno ulepšalo moje studentske dane. Na fakultetu se mnogo toga nauči, ponešto naravno i zaboravi, ali razvijeni logički način razmišljanja i ideje za rešavanje problema su nešto što ostaje zauvek. Upravo su to znanja koja sada pokušavam da prenesem na svoje studente. Rad sa njima, mladim i pametnim ljudima, je deo mog posla koji me najviše ispunjava."


Dunja Arsić

Master matematičar primenjene matematike

Asistent na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu

 
 

 

 

 

"U cilju da usavršim znanja iz oblasti matematike, fizike i IT tehnologija, odlučila sam da upišem studije Primenjene matematike na DMI PMF u Novom Sadu. Tokom učenja kako primeniti matematiku u različitim sferama, apstraktni način razmišljanja, logičko zaključivanje i sposobnost rešavanja kompleksnih problema su mi omogućili da samo nekoliko meseci nakon završenih studija radim kao profesor matematike u Gimnaziji "Svetozar Marković" u Novom Sadu, a uporedo i u SOS Dečijem selu u Sremskoj Kamenici. Stečena znanja iz IT tehnologija  odvela su me na vrata softverske kompanije Schneider Electric DMS NS u System Testing sektor. Upravo tu sigurnost u sebe, želju za novim izazovima i ne odustajenje pri prvoj prepreci, kroz svoja predavanja i prijateljske razgovore su nam preneli profesori na fakultetu, što je i glavni pokretač pri traženju posla.

                                                                                Ivana Rabuzin

    master matematičar (Primenjena matematika, generacija 2008.)
                      Software Engineer, Schneider Electric DMS NS

 

Osnovne studije matematike sam upisao 2011. Master rad pod nazivom “Matematički alati za redukciju dimenzionalnosti signala” sam odbranio 28. jula 2016. godine. Trenutno radim kao istraživač na Departmanu za matematičku analizu na Univerzitetu u Gentu, Belgija. Bavim se primjenama alata Cliffordove analize za analizu višedimenzionalnih skupova podataka, kao i dictionary learning tehnikama za rekonstrukciju rijetkih signala i obradu slike. Na Departmanu za matematiku i informatiku sam stekao dobru osnovu i znanje, koje mi sada pomaže u istraživačkom radu. Veliki broj izbornih predmeta mi je pomogao da steknem mnogo znanja iz oblasti koje su me zanimale, a u kojima se sada dalje usavršavam. Da sada upisujem studije, opet bih izabrao isto.

                                                                               Srdjan Lazendić,

                                     Istraživač na Univerzitetu u Gentu, Belgija

 

Naš Departman je savršen izbor kad je u pitanju naučno-istraživacki rad. Što se prakse tiče, drago mi je što joj se poslednjih godina posvećuje sve više pažnje, jer praksa je dragoceno iskustvo. Teorijski smo potkovani i više nego što treba, što je izvrsna osnova za one koji ne žele da stanu kada se radi o obrazovanju i nastavku studija. Kako sam već deset godina u timu IT sektora, dovoljno je reći da sam zadovoljna. Posao danas nije lako naći, pogotovo kvalitetan, ali mislim da smo mi povlašćeni i još uvek deficitarni na tržistu rada. Vredelo jeInformatika je čudo".


Jelena Moldovanov,

konsultant za funkcionalnosti ERP sistema

"Sojaprotein", Bečej

 

“Tokom studiranja na PMF-u na Departmanu za matematiku i informatiku imao sam čast da učim od profesora i asistenata koji jako dobro poznaju materiju koju predaju i to ne samo teoretski već to dobro primenjuju i u praksi. Brzo posle studija našao sam prvi posao u IT-u. Moram da naglasim da studije na Departmanu za matematiku i informatiku nisu lagane, nasuprot tome jako su ozbiljne i dobro isplanirane, što vas tera da konstantno učite i usavršavate svoje znanje koje će vam dobro doći čim krenete da tražite prvi posao.

Trenutno u mojoj firmi imaju prednost studenti sa ovog fakulteta iz razloga što znam ko su im bili predavači i kakav program su morali da prođu da bi završili fakultet. "

                                                                               Branko Milikić
                                            Managing Partner | Sixsentix Serbia

"Studiranje na PMF-u vas primorava na korišćenje analitičkog razmišljanja, sistematičnosti i logike prilikom rešavanja problema tokom studiranja i poslovne karijere. Tek nakon završetka studija sam shvatio široku primenu matematike i smatram da znanje stečeno na smeru Matematika finansija predstavlja dobru osnovu za dalje usavršavanje pogotovo u oblastima Quantitative Finance, Risk Management, Investment Analysis i slične koje su veoma aktuelne u velikim svetskim korporacijama. DMI je prethodnih godina uveo i smer Tehnomatematika, odnosno primena matematike u Hi-tech oblastima, što je dobro jer tehnologija iz dana u dan napreduje i sve je veća potreba za kvalitetnim kadrom."

                                                   Luka Aleksić, NIS a.d. Novi Sad

 

 

"Pored praktičnog znanja i veština iz najrazličitijih oblasti matematike, moj fakultet pruža i mnoštvo aktivnosti i prilika koje uvode mlade stručnjake u svet zaposlenja. Meni je fakultet pored znanja koje su profesori fakuteta nesebično delili sa studentima, kao i dobrih osonva za profesionalni razvoj, pružio i mogućnost da se prijavim za praksu u Nemačkoj preko programa fondacije Dr Zoran Djindjić i na taj način sebe profesionalno ostvarim, radeći pre svega u struci, ali i u oblasti koja me je i tokom studija najvise interesovala. Prilike za zaposlenje su na dohvat ruke, samo ih treba uočiti i zgrabiti, ali dobro obrazovanje i dobre osnove u samostalnom pronalaženju kreativnog resenja u svakom problemu su odskočna daska koju ovaj fakultet ubedljivo i pruža."

 

Višnja Stefanović

Master primenjene matematike, generacija 2012,

Assistant Pricing Actuary u reosiguravajućoj kompaniji

„Hannover RE“ u Hanoveru, Nemačka

 

"Имала сам отприлике 11 година кад сам рекла да ћу бити наставник математике.Математика ме је научила да реално приступам сваком проблему и да сваки проблем, као задатак, има решење. Док сам радила у настави, по речима мојих ученика, била сам одличан наставник. Сада се бавим послом директора основне школе. Нисам више наставник математике, али је математика дефинитивно свакодневно присутна у мом животу. Не решавам задатке, али решавам разне проблеме који, наравно, имају решење и ја га пронађем. Кажу да овај посао треба да буде менаџерски. Ја кажем, а то сам на ПМФ-у научила, да уколико немаш развијену математичку логику и интуицију тешко можеш да се уклопиш у било који посао који захтева управљање."

Исидора Пап

Директорка ОШ Др Ђорђе Јоановић

Ново Милошево

 

 

"Nakon završenih studija primenjene matematike na DMI-u, nepunih 5 godina sam radio kao asistent na Fakultetu Tehničkih Nauka u Novom Sadu, i paralelno sa time kao saradnik u bilingvalnoj nastavi u gimnaziji “Jovan Jovanović Zmaj” u Novom Sadu, da bih od prošle godine zasnovao radni odnos sa kompanijom Schneider Electric DMS NS na poziciji Software Developer-a. Očito, studije su mi omogućile da, pored sticanja širokog opsega znanja, poprimim i odredjen nivo polivalentnosti, koji je u današnje vreme od visokog značaja prilikom prilagodjavanja specificnim situacijama u raznolikim poslovnim okruženjima i timovima. Upravo na DMI-u postoji odredjeni osvrt i na veštine koje izlaze izvan okvira obuhvaćenih planom i programom rada, što studije čini zanimljivijima i upotrebljivijima nego na većini drugih fakulteta, na šta takodje utice i osetan broj izbornih predmeta, kao i mnoštvo praktičnih časova."


Miroslav Nikolić,

master primenjene matematike

 

"Otkad znam za sebe, ja sam "ona koja rešava zadatke i probleme”. Matematika mi je oduvek omogućavala da se osećam korisno i zadovoljno. Zato sam upisala primenjenu matematiku. Studiranjem na DMI nisam samo zadovoljila moju glad za rešavanjem zadataka, već sam i stekla veštine potrebne za brzo i adekvatno rešavanje problema. Unapredila sam svoje logičko razmišljanje i razvila analitički um, koji su mi pomogli da naučim sebe kako da usvajam nova znanja brzo i efikasno. Godinama unazad se bavim zaštitom životne sredine, a od nedavno sam se našla u IT sferi.

   Studiranjem matematike sam stekla nešto što mogu da primenim svaki dan, bilo gde i u svakoj situaciji, u svakoj profesiji i kod kuće - a to je efikasno korišćenje umnih sposobnosti."


Judit Bednarik,

Office manager at Saturized doo

 

 Ako pođemo od činjenice da je matematika jezik svega što možemo da spoznamo našim čulima, ali i onoga što nam je nepojmljivo, onda znamo da mora biti istina to da se možemo baviti svim i svačim. Najveće bogatstvo ipak leži u tome što nas studije pripremaju za borbu u realnom okruženju. Studije nisu lake. Znam da je podrška koju mi pružaju završene studije primenjene matematike, jedna od najbitnijih. Da krećem iz početka, birala bih isto.

                  Jelena Jovanović, matematičar primenjene matematike
                                                       Test Analyst | SIXSENTIX d.o.o


 

 Matematika nije u brojevima, jednačinama ili algoritmima, u matematici je sve o razumevanju, logičkom i kritičkom razmišljanju. Studije primenjene matematike na Departmanu za matematiku i informatiku su me upravo naučile logičkom rešavanju problema i mi dale uvid u čarobni svet matematike. Kroz studije sam zavolela ovu nauku još više, čak toliko da se u meni javila želja da joj se u potpunosti posvetim u svojoj daljoj karijeri.

Marina Marčeta

Master-matematičar primenjene matematike, generacija 2009. Asistent na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu


 

 Svet matematike počela sam da otkrivam kroz igru u najranijem detenjstvu i, mada me je neizmerno privlačio, tada još uvek nisam bila svesna koliko je matematika prisutna svuda oko nas. Fascinirana činjenicom da matematičkim modelima mogu da se objasne zakoni u fizici, fenomeni u biologiji i medicini, ili trendovi u ekonomiji i industriji, odlučila sam da upišem smer Primenjena matematika na Prirodno-matematičkom fakutetu u Novom Sadu, gde sam. pomoću analitičkog mišljenja i logičkog rasuđivanja, naučila da na kreativan način rešavam složene probleme. Prednost, a istovremeno i izazov matematike kao poziva, predstavlja konstantna potreba za usavršavanjem postojećih matematičkih metoda kako bi se na adekvatan način ispratio razvoj savremenih naučnih disciplina. Iz toga proizilaze brojne mogućnosti primene matematičkog znanja kao i širok spektar za zapošljavanje matematičara.


Tijana Stojančević,

Master-matematičar primenjene matematike, generacija 2009. Asistent na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu

 

,,Mislim da je PMF izvukao najbolje iz mene. Prvo na osnovnim, a posebno posle na magistarskim studijama. Profesor Pilipović, moj mentor, naučio nas je više od matematike."

Anita Matt, magistar matematičkih nauka,

projekt menadžer u INFORA Research Group.


 

 

,,Priču o matematici volim da počnem citatom ruskog matematičara Lobačevskog - "Nema grane matematike, ma kako da je apstraktna, koja se jednog dana ne bi mogla primeniti na pojave stvarnog sveta". Na Departmanu za matematiku i informatiku sam stekla dobru osnovu i znanje različitih oblasti u matematici, fizici i programiranju. Sve to mi pomaže u daljem učenju i istraživačkom radu."


Danka Lučić,

Master-matematičar primenjene matematike, generacija 2009. SISSA - International school for advanced studies, Trst, Italija


 

 

,,Matematika produbljuje sposobnost logičkog razmišljanja, razvija kreativnost i inovativnost. Stoga se matematičari dobro snalaze i adaptiraju na različitim radnim pozicijama. Zahvaljujući ispoljenom trudu i zalaganju tokom studija, uspeo sam da dobijem zaposlenje neposredno pre njihovog završetka. Studije matematike su u velikoj meri doprinele mom karijernom usavršavanju, sticanju novih i produbljivanju već postojećih saznanja iz različitih matematičkih oblasti."

Srđan Milićević,

master-matematičar, generacija 2011,

asistent na Fakultetu tehničih nauka u Novom Sadu


 

 

,Još u osnovnoj školi shvatila sam da želim da se bavim matematikom. Po završetku srednje škole jedini fakultet gde sam se prijavila bio je PMF u Novom Sadu, smer Primenjena matematika. I nisam se pokajala. Studije su mi pružale mogućnost da se osim matematike upoznam i sa nekim ekonomskim disciplinama, kao i da steknem osnovne informatičke veštine. Nakon završetka osnovnih studija ubrzo sam dobila posao i sada se trudim da svoje zanje i ljubav prema matematici prenesem mladim generacijama. Takođe sam se posle duže pauze vrtila na fakultet upisujući master studije u želji da upotpunim svoje znanje i sigurna sam da sam na DMI na pravom mestu."


Leona Oros

Nastavnik matematike u OŠ ,,Sveti Sava'' u Kikindi

 

 

Fakultet i studiranje za mene nikada nisu bili diploma pomoću koje ću naći zaposlenje. To je bio rad na sebi, razvoj mentalnih sposobnosti i sticanje znanja. Bavim se sportom 26 godina i iznenadio bi vas broj situacija i primera gde sam sve pronašao primenu znanja iz matematike i informatike. Način razmisljanja, logika, znanje su bili od ogromne pomoći prilikom donošenja kako profesionalnih tako i životnih odluka. Ako želis da napraviš nešto više od sebe PMF je pravo mesto!


 

Slobodan Soro, dugogodišnji golman

vaterpolo reprezentacije Srbije

 

 

,,Кроз студијски програм Дипломирани математичар – професор математике, развила сам способности разумевања математичких метода и техника, способности извођења логичке аргументације у општим ситуацијама и вештине потребне да своја знања на адекватан начин пренесе ученицима. Стекла сам комплетну оперативност у примени рачунара у свом делокругу рада.''


Горана Гњидић

Дипломирани математичар – професор математике, генерација 2003

 

Наставник математике у ОШ „Бранко Радичевић“ у Шиду

 

Уредник блога МАТЕМАТИКА ЗА ОСНОВЦЕ

 

(https://goranagnjidicmath.wordpress.com)
 

 

,,Kao najveću prednost osnovnih studija primenjene matematike istakla bih formiranje analitičkog pristupa problemima koje je u toku master studija i kasnije karijere nenadomestivo bilo kojim drugim metodama. Master studija, sa druge strane, nadovezuju se na osnovne i pružaju praktičniji pogled na svet.”


- Nataša Džaleta,

Master-matematičar primenjene matematike, generacija 2009,

HypoVereinsbank- UniCredit Bank AG Munich, Germany,


 

 

 

"DMI na PMF-u je idealan izbor za sve one koji se ne plaše izazova. Profesori koji predaju na programu "Informacione tehnologije" i "Softversko inđenjerstvo" su izuzetno „potkovani“ znanjem i sposobnostima da ga prenesu na studente. Naši studenti stiču sposobnosti logičkog razmišljanja, koje im itekako pomaže da se snađu u novom okruženju, novim tehnologijama i novim programskim jezicima. Takođe, vrlo brzo nalaze posao u struci, odmah nakon završenih studija, a neki čak i tokom studiranja. Vrlo brzo nakon završetka osnovnih studija, zaposlila sam se  u IT sektoru Credit Agricole banke, gde sam godinu i po dana radila kao Software Developer. Trenutno sam zaposlena kao Quality Assurance Engineer u programerskoj firmi LANITEO GmbH."

 
 

Suzana Sekulić

Quality Assurance Engineer 

LANITEO GmbH, Novi Sad

 

 

 

Diplomirao sam 2016. godine na smeru Teorijska matematika. Doktorske studije sam upisao u Šangaju, iste godine, na Departmanu za matematiku, Shanghai Jiao Tong University. Oblast kojom se bavim su parcijalne diferencijalne jednačine, dinamika fluida, tj. matematička teorija dinamike fluida. Studije na PMFu su uticale pozitivno na mene. Profesori su me zainteresovali za oblast. Takođe su uvek bili spremni da mi pomognu i objasne stvari koje nisam razumeo.Uz pomoć njihovih preporuka sam prihvaćen na ovaj fakultet jer PMF ima veliki broj poznanstava širom sveta.

                                                                              Srđan Trifunović
                            Istraživač | Shanghai Jiao Tong University


alumni_evelink.png
alumni-congor.png alumni-congor.png

"PMF/DMI je izgradio osnovu mog potpunijeg razumevanja racunarskih nauka - nakon samo kratkog vremena provedenog u industriji bilo mi je veoma lako da razumem siri kontekst projekta na kojem radim i tehnologija i alata koje se koriste. Znanje steceno na master studijama softverskog inzenjerstva je dodatno doprinelo jasnijem sagledavanju procesa unutar razvojnog tima i kompanije kao jedinstvene celine, ali pre svega, svakodnevnih zahteva koji rad za klijenta, u near shoring okruzenju, postavlja ispred svakoga od nas.
Matematicke osnove stecene na fakultetu se vremenom izgube, ali specifican, detaljan i uzrocno-posledicni nacin razmisljanja ostane zauvek."


 

Dušan Zamurović, 

Senior IT consultant and Operations Manager

codecentric d.o.o., Novi Sad

,Potreba za mladim obrazovanim ljudima koji mogu da primene matematičke veštine u poslovanju i finansijskom okruženju je u stalnom porastu. Osnovne studije zajedno sa master studijama primenjene matematike pripremaju studente da efikasno obavljaju svoje buduće poslove i uče ih da analitički pristupaju raznim problemima na koje se svakodnevno nailazi prilikom rada u finansijskom sektoru."

                                                                       

Jovana Vujičić

 Master-matematičar primenjene matematike, generacija 2009

DDOR Novi Sad"Nakon završetka srednje škole, kao i svi srednjoškolci dvoumila sam se koji fakultet da upišem. Pored saveta roditelja da upišem Ekonomski fakultet (jer to ima primenu u kasnijem poslovnom životu), ipak iz meni tada neznanih razloga (možda i pomalo buntovničkih) sam se ipak odlučila da upišem Prirodno-matematički fakultet, smer Informatika.

Tokom školovanja mi je bilo zanimljivo, jer su predmeti bili tako koncipirani da nisu zahtevali učenje činjenica napamet, već naprotiv navodili su me na razmišljanje i pronalaženje rešenja na zadate probleme koji su neretko bili povezani sa realnim poslovnim problemima.

Dok su moje srednjoškolske kolege koje su završavale druge fakultete brinuli o tome šta će i gde će raditi nakon završetka fakulteta (jer je bilo doba krize), ja sam nedelju dana nakon fakulteta dobila prvu ponudu za posao i to zahvaljujuci brizi fakulteta o svojim studentima, a nakon par nedelja imala sam još dve ponude. Imala sam mogućnost da biram gde ću raditi!

Moj prvi poslodavac je bio iznenađen mojim praktičnim znanjem sa kojim sam došla sa fakulteta, što mi je pomoglo bržem napredovanju u odnosu na ostale kolege.

Danas nakon 17. godina poslovnog iskustva u različitim oblastima i kod različitih poslodavaca mogu da kažem da sam na fakultetu stekla dobru osnovu za dalji razvoj moje karijere, kao i da sam u svakoj oblasti i svakoj delatnosti kojom sam se bavila i kojom se bavim našla primenu fakultetski stečenog znanja.

… i šta bih rekla za kraj „ja sam ponosna što sam diplomirala na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu“".

 

Sanja Kekić,

Advisor and Auditor

Deloitte Serbia, Beograd

 

"Necu da vas lažem, kada sam bio student nisam bio svestan značaja fakulteta, retko ko to i shvati. Većina samo veruje starijim osobama koje su im od poverenja i prihvata značaj obrazovanja kao činjenicu. Tada mi je bilo bitnije izaći u grad, provoditi se, posetiti primatijadu.

Međutim kada taj period prođe, pa počnete da razmišljate o poslu, parama i karijeri, shvatite šta je značio prethodni period. Posao sam našao za dve nedelje od prvog poslatog CV-a, samo na račun fakultetskog znanja, bez jednog dana iskustva. Bio sam na pet razgovora i tri firme su mi ponudile posao.


Jako puno prijatelja, poznanika i apsolutnih stranaca dolazi do naše firme sa pričom kako su upisali pogrešan fakultet i sa željom da postanu programeri jer nigde ne mogu da se zaposle.

PMF je skoro jedini fakultet koji školuje programere u Novom Sadu i takvu priliku ne treba propuštati. Pored znanja, na fakultetu sam stekao i puno prijatelja, kako među studentima, tako i među profesorima."


 

Bojan Zrnić,

CEO i osnivač

IT Engine, Novi Sad

 

"Diploma stečena na PMF-u mi je omogućila da biram posao, a stečena znanja da brzo napredujem u karijeri. Preciznom matematičkom pristupu  i danas dajem prednost nad ostalim metodama pri analizi procesa u preduzeću. U osnovi novih softverskih tehnologija su rezultati naučnih istraživanja u oblasti informatike i matematike, te su mi ova znanja u mnogome olakšala usvajanje modernih tehnologija".

NIS

 

Milovan Kovačević, šef informatičkog sektora

NIS-Naftagas, Novi Sad

 

 "Jako mi je drago što sam studirala na PMF-u, jer mi je ovaj fakultet dao širok spektar znanja. Naučila sam osnovne stvari iz više oblasti računarstva, što je jako dobra osnova za napredovanje. Upoznala sam se s nekoliko novih tehnologija, što mi je bila prednost kod traženja posla. Profesori i asistenti su spremni na saradnju, uvek sam imala kome da se obratim kad sam nailazila na probleme ili imala neka pitanja. Sve u svemu, bilo je super".

Bolyai

 

Timea Gerhat, profesor računarstva i informatike

Gimnazija sa domom učenika za talentovane učenike "Bolyai", Senta 


"Obrazovanje na Departmanu za matematiku i informatiku naučilo me je najpre kako da pravilno razmišljam u cilju iznalaženja najboljih rešenja za praktične probleme koji se javljaju u primeni informacionih tehnologija. Kursevi iz programiranja i informatike uopšte, koje predaju kvalifikovani predavači, pripremiće vas za poslovne izazove koji iz dana u dan postaju sve veći i zahtevniji. Programeri koji završe studije na PMF-u važe za najbolje obrazovane, poredeći sa onim što nude ostali fakulteti u zemlji."

Energosoft


Svetozar Radojčin

"Energosoft", Novi Sad


"Nikad se nisam pokajala što sam studirala na PMF-u. Imala sam zaista izuzetne profesore, a kada sam se zaposlila nisam morala naknadno da učim neke stvari, jer sam ih već znala. Isto tako, tada nisam baš bila "srećna" dugotrajnom izradom diplomskog rada (projektovanje velikog informacionog sistema), ali sam posle, zaposlivši se, i te kako bila zahvalna na i sebi i mentoru na uloženom trudu, jer sam naučila toliko toga što tokom dotadašnjeg školovanja nisam imala prilike da čujem tako da mi uopšte nije bio problem kada su me odmah po dolasku u firmu "bacili u vatru".

Tarkett

 

Dragana Mandić, IT specialist and SAP consultant

"Tarkett doo", Bačka Palanka


"Informatički predmeti su mi pružili jaku osnovu za dalji napredak u struci. Razni informatički predmeti ne uče kako koristiti određeni programerski alat, ali uče kako rešavati najraznovrsnije probleme koji se javljaju pri razvoju aplikacija. Koliko je ovo znanje važno shvati se tek kada se krene sa rešavanjem stvarnih problema. Matematika me je naučila apstraktnom mišljenju i tome kako treba pristupati rešavanju problema. Sve u svemu fakultet me je naučio kako da učim i usavršavam svoje znanje".

Enprovia

 

Jan Sokol, Technical Team Lead / Senior Software Engineer

enprovia Software Engineering, Bratislava


"Naš Departman je savršen izbor kad je u pitanju naučno-istraživacki rad. Što se prakse tiče, drago mi je što joj se poslednjih godina posvećuje sve više pažnje, jer praksa je dragoceno iskustvo. Teorijski smo potkovani i više nego što treba, što je izvrsna osnova za one koji ne žele da stanu kada se radi o obrazovanju i nastavku studija. Kako sam na samom startu svoje karijere, dovoljno je reći da sam zadovoljna. Posao danas nije lako naći, pogotovo kvalitetan, ali mislim da smo mi povlašćeni i još uvek deficitarni na tržistu rada. Vredelo jeInformatika je čudo".

SojaProtein

 

Jelena Moldovanov, inženjer softverske podrške

"Sojaprotein", Bečej


"Nikada nisam zažalila što sam se upisala baš na PMF i da danas treba da biram, odabrala bih opet njega. Do današnjeg dana, nikad više nisam srela tako posvećenu grupu široko obrazovanih profesora. Usadili su mi ljubav ka matematici i računarima, pokazali su mi koji su najefikasniji načini učenja. Njihov prijateljski stav, kreativnost, ljubav prema poslu, naučili su me kako da postanem bolji čovek, kako da se ja ophodim prema mojim studentima. Ukazali su mi na put ka sopstvenom usavršavanju, kojem svakog dana stremim. Bila mi je i ostala čast, što mogu da kažem: Studirala sam na novosadskom PMF-u"!

Fakultet za pomorstvo

 

Nataša Kovač, asistent

Fakultet za pomorstvo, Kotor